19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjEveniment religios la Mănăstirea Lainici

Eveniment religios la Mănăstirea Lainici

Autorităţile judeţene şi cele bisericeşti din Gorj se pregătesc pentru marele eveniment religios care va avea loc pe 1 mai, la Mănăstirea Lainici, acolo unde sunt aşteptaţi peste 15.000 de pelerini din toată ţara care vor asista la slujba de canonizare a Sfântului Irodion.
La slujbă vor participa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Irineu, Mitropolitul Serafim al Germaniei, Mitropolitul Franţei şi alţi 30 de ierarhi din România. „Prin canonizarea sfinţilor se înţelege aşezarea în rândul sfinţilor a unor creştini trecuţi din această viaţă, care au strălucit prin credinţă, prin trăire cât mai desăvârşită sau prin fapte care au atras proslăvirea lor de către Dumnezeu“, a spus stareţul Ioachim Pârvulescu, de la Mănăstirea Lainici. La sfârşitul săptămânii trecute, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepis-copiei Craiovei s-au întrunit în şedinţă de lucru la Mănăstirea Lainici şi au discutat principalele aspecte legate de organizarea slujbei de canonizare a Sfântului Irodion.

Peste 15 mii de pelerini

Autorităţile judeţene se aşteaptă ca la slujba de canonizare să participe peste 15.000 de pelerini din toată Oltenia şi nu numai, având în vedere faptul că un astfel de eveniment are loc foarte rar. „La Mănăstirea Lainici am avut o întâlnire de lucru şi am discutat cu stareţul Ioachim amănuntele organizării acestui eveniment. Se aşteaptă zeci de mii de credincioşi, este unul dintre cele mai mari evenimente care au avut loc în ultimii ani în Gorj şi nu este uşor de organizat. O să ajutăm şi noi, Poliţia Locală va fi acolo, vor fi mulţi invitaţi, feţe bisericeşti importante. Sperăm să fie bine“, a declarat Florin Cârciumaru, primarul din Târgu Jiu. „Este un eveniment secular pentru Mănăstirea Lainici şi pentru întreaga ţară. Moaştele Cuviosului Irodion Ionescu, care a fost stareţul Mănăstirii Lainici în perioada 1852-1900, au fost descoperite în anul 2009. Acest cuvios părinte a fost unul dintre marii stareţi ai monahismului românesc, care a strălucit în a doua jumătate a secolului trecut“, a explicat stareţul Ioachim Pârvulescu.

Loc de pelerinaj

Mănăstirea Lainici este locul de pelerinaj al credincioşilor din toată ţara, mai ales acum, în preajma Sărbătorilor Pascale, când zeci de mii de pelerini trec pragul locaşului de cult pentru a se ruga şi pentru a participa la slujbe.
Mănăstirea Lainici este una dintre cele mai frumoase din Gorj, situată sub culme de munte.
„La slujba de Înviere, care se va oficia în curtea sfintei mănăstiri, vor participa, ca în fiecare an, între cinci şi zece mii de credincioşi. Vom sfinţi Paştele, îl vom împărţi celor prezenţi, apoi vom intra în biserică şi vom continua Sfânta Liturghie. Slujba va fi oficiată de mai mulţi preoţi“, a precizat stareţul Ioachim.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII